25 December, 2014

Dancing with Costică

De Roemeense fotograaf Costică Acsinte liet bij zijn dood in 1984 een enorm fotoarchief na met meer dan 5.000 fotografische platen, gemaakt tussen 1935 en 1945. Ze zijn voor het grootste deel ondergebracht in de collectie van het Ialomiţa Museum in Roemenië.

Het 'Costică Acsinte Archive'  - een initiatief van fotograaf Cezar Popescu - is een samenwerkingsproject dat tot doel heeft om het levenswerk van Costică Acsinte te digitaliseren.

Een van de mensen die met dit project in aanraking kwamen, was de Australische fotografe Jane Long. Zij heeft enkele van deze foto's geretoucheerd, en bewerkt door die retouches in te kleuren en ze in een haast sprookjesachtige setting te plaatsen.

Een van de foto's die Jane Long heeft bewerkt (links een detail van het origineel en rechts een deel van het eindresultaat).  

"The Dancing with Costică series initially came about when I decided to brush up on my retouching skills. After finding the Costică Acsinte Archive on Flickr I became fascinated with the images and their subjects. I wanted to bring them to life. But more than that, I wanted to give them a story. 
I wanted there to be some ambiguity about the images. Things that are almost real or not quite right. That’s why I like to place them in a slightly surreal context. But I think it should be up to the viewer to determine if the characters in my images are good or bad, light or dark."

De resultaten van haar werk kun je hier bekijken.

19 December, 2014

Kunst met een glimlach


De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Colarusso ontwerpt alledaagse voorwerpen, die zonder uitzondering ofwel technisch onmogelijk, onwaarschijnlijk of zelfs absoluut onbruikbaar zijn; van Egyptische hiërogliefen op een toetsenbord en een vierkante deegroller, tot een bril met maar één glas.
De meeste voorwerpen maakt hij zelf, maar van een aantal objecten maakt hij foto's die hij in Photoshop bewerkt en manipuleert. Soms kost het even tijd om te begrijpen wat je nou eigenlijk ziet en wat precies de grap is, waardoor elke foto een soort een puzzel wordt die je op moet lossen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op: http://www.giuseppecolarusso.it/improbabilita_.html

12 December, 2014

De anamorfische kunst van Ivan Hoo


Let op de twee Starbucks-bekers hierboven. Zie je welke echt is en welke niet? Als er van de bovenste beker niet een klein stukje over de rand van het hout stak, zou het moeilijk zijn geweest om de echte van de getekende beker te onderscheiden.

De in Singapore geboren kunstenaar, Ivan Hoo, is een autodidact die zich heeft bekwaamd in anamorfische kunst; een techniek waardoor een schilderij er vanuit een bepaalde hoek driedimensionaal uitziet, zó echt, dat het lijkt alsof je het kunt grijpen.

I always love to draw realistic art or artworks that tease the eyes and the brain,” aldus Hoo op Bored Panda. “by working on wood, it gives me a lot of dimension and ideas to create something close to reality and it works really well with pastels, too.